Innehåll på denna hemsida:

Denna hemsida informerar om verksamheterna inom Överjärva gård AB: Solna naturskola och Överjärva gårdskafé. Här finner du även information om Statarmuseet.

För information om gårdens övriga verksamheter sök kontaktuppgifter till respektive förening och företag under fliken "Gårdsbutiker".

Överjärva gård ägs och förvaltas av Råsunda Förstads AB.

NY VÄG TILL ÖVERJÄRVA GÅRD

OBSERVERA ATT DET ÄR NY VÄG TILL ÖVERJÄRVA GÅRD!

Vägen förändrades sommaren 2014 och kommer återställas då PEAB byggt klart området kring Ulriksdals station. Hur hittar Du nu? Ladda ner karta.

Blå linje på kartan visar gång- och cykelväg. Grön linje visar bilväg.

Välkommen till Överjärva gård!

KAFÈET är öppet fredagar, lördagar och söndagar klockan 11-16 hela sommaren och framöver.

Kom och njut av härliga bakverk och goda luncher på Överjärva gårdskafé.

Statarmuseet är öppet första helgen varje månad lördag och söndag klockan 11-16 hela sommaren och framöver.

De flesta djuren är på sommarbete under hela sommaren. Hönsen är på plats i sin gård och några enstaka får betar i olika hagar på gården. För mer information om djuren sök under "Djur på gården".

Företagen på gården kontaktas direkt på respektive telefon och mail.

Varmt välkomna!

 

 

 

Välkomna till Igelbäckens dag 28 augusti.

Håva vattendjur i Igelbäcken vid Ulriksdals slott. Se forskare från Naturhistoriska riksmuseet provfiska den ovanliga fisken "Grönling"mellan klockan 11-13. Se vattendjur i mikroskop på Solna naturskola, Överjärva gård. Rida ponny på Överjärva gård. Fika gott på Gårdskaféet på Överjärva gård. Evenemanget pågår 11-16. Välkomna!

Igelbäckens dag 28 augusti 2016

Solna naturskola välkomnar alla besökare till ett nytt läsår!

20 oktober 2015 firades naturskolans 20 årsjubileum

Elisabet Brömster och Ninni Reinebo Engström

Solna naturskola fyllde 20 år den 20 oktober 2015 och det firades med gäster från kommunledning, styrelserepresentanter från Råsunda Förstads AB och Överjärva gård AB, Solnas förskolechefer och rektorer, ledningen inom BUF och Solna Kulturskola, samt flera samarbetspartners inom staden.

Monica Eriksson, ordförande i Överjärva gård AB, höll välkomsttal. Sven Kinnander, kommunfullmäktiges ordförande, höll tal och beskrev naturskolan som en oas i staden och en guldgruva för Solnas barn och unga,

- Solna naturskola är en uppskattad verksamhet och Överjäva gård ett populärt utflyktsmål för besökare i staden. Genom studiebesök från hela världens alla hörn har naturskolan bidragit till att sätta Solna på världskartan. På Överjäva gård och med naturskolans verksamhet förenas forntid, nutid och framtid. Jag har svårt att tänka mig ett Solna utan Överjärva gård och Solna naturskola , sa Sven Kinnander i sitt tal.

Erik Frostegren och Anders Ekegren, båda tidigare politiker i Solna stad, höll tal och berättade hur allt började då Överjärva gård förvärvades av staden och byggnader restaurerades, Hästskostallet flyttades till gården och Solna naturskola startade.

Barn från Solna Kulturskola sjöng naturskolans sång.

Monica Eriksson
Sven Kinnander
Erik Frostegren, Ninni Reinebo Engström, Elisabet Brömster, Anders Ekegren
Ninni Reinebo Engström, Elisabet Brömster

Solna naturskola fyller 20 år!

Den 20 oktober 1995 invigdes Solna naturskola på Överjärva gård. Ninni Reinebo Engström och Elisabet Brömster fick uppdraget att starta naturskolan och de jobbar båda kvar, fortfarande lika entusiastiska och fyllda av energi att utveckla naturskolan. 

Solna naturskola är en utbildningsresurs för skola och förskola i Solna, där verksamheten och kursdagarna följer läroplanens mål och riktlinjer.

Följ länken till Solna stads Youtubekanal, så kan du se en film från invigningen 1995. https://www.youtube.com/watch?v=UCgeFtC0UAY

Ladda ner ett Jubileumshäfte.

Elisabet Brömster & Ninni Reinebo Engström

Igelbäckens dag 2015

Många besökare kom till Igelbäckens dag 2015. Precis som tidigare år stannar besökarna så gott som hela dagen och går mellan alla platser där aktiviteter erbjuds; forskarnas provfiske av Grönlingen, håva vattendjur vid bäckens utlopp intill Ulriksdals slott, mikroskopera och undersöka vattendjuren på Solna naturskola. Resultatet av provfisket visade att Grönlingen finns kvar i samma antal som de senaste åren. Både i år och förra året är det ont om vatten i bäcken på sensommaren och det försvårar för Grönlingen. Positivt är att många årsungar kunde räknas in. Välkomna till årets Igelbäckens dag 28 augusti 2016.

Ekologisk trädgårdsodling

Kurs i ekologisk trädgårdsodling startar i februari 2016.

Kursen är ettårig praktisk grundkurs på distans från februari till oktober med tio helgträffar på Överjärva gård. Kursen följer odlingssäsongen genom praktiskt arbete i övningsträdgården varvat med teori. Kursinnehåll; köksträdgården, kryddodling, odla och beskära träd och buskar, perenner, trädgårdsarkitektur, rita och planera din trädgård och studiebesök. 

Läs mer om kursens innehåll, datum och priser på www.sv.se och sök på Ekologisk trädgårdsodling

ARKIV Solna naturskolas nya undervisningsrum invigdes 2012

Efter 17 år som utbildningsresurs i Solna stad, invigde Solna naturskola fredagen den 17 februari sitt andra undervisningsrum. Anton Filipsson 6 år, boende på gården deltog i invigningsceremonien. Med sin 6-årsgrupp har han nyligen haft sin första utbildningsdag på Solna naturskola enligt den abonnemangsmodell som de flesta av stadens skolor har med naturskolan. Innan Anton går ut grundskolan kommer han och hans klass ha haft minst nio utbildningsdagar till.

Visst är skogen världens bästa undervisningsrum men även inomhusaktiviteter, bl.a. mikoskopering, behövs för att fördjupa undervisningen.
-"Vi ska se till att hålla stövlarna leriga", säger Ninni Reinebo Engström och Elisabet Brömster, lärare och grundare av Solna naturskola. Med ännu ett undervisningsrum till naturskolans förfogande är verksamheten bättre rustad att ta emot stadens stadigt ökande elevantal.
 
Efter bildspel "Solna naturskola 17 år på Övrjärva gård", av lärarna Ninni och Elisabet var det dags för högtidlig invigningsceremoni. Därefter fick de inbjudna gästerna prova på några av naturskolans inomhusaktiviteter - att se i mikroskop var mest populärt. Sedan bjöd Överjärva gårdskafé på ekologiskt hembakat.
 
Solna naturskolas vision:
"Att alla barn och ungdomar i Solna stad berikas för livet av naturskolans utbildningsaktiviteter, att de växer upp till miljömedvetna medborgare med kunskap, känsla och insikt, så de fattar kloka beslut för sina egna liv och för jordens framtid."
 

ÖVERJÄRVA GÅRD-

En lantlig oas mitt i stan

Överjärva gård är ett spännande utflyktsmål med djur, kafé, gårdsbutiker och naturskola för barn och ungdomar. Överjärva gård vill vara en inspirerande mötesplats som bidrar till ett ökat miljömedvetande.

Kaféets öppettider är fr-sö kl 11-16.

Statarmuseum

Statarmuseet är öppet FÖRSTA helgen varje månad klockan 11-16 hela sommaren och framöver. Då kan ni möta en guide som berättar om livet för statarna på Överjäva gård. Gratis entré. 

 

Se hur en statarfamilj bodde på 1920-talet.

Vill du veta mer om fåren?

Mumsiga krabbelurer

Solna naturskola bjuder elever på denna läckerhet som lagas i kåtan över öppen eld. Skolelever älskar dem och frågar ofta efter receptet, så nu finns det att ladda ner. Lycka till och låt väl smaka!

Läckra äppelklubbor

Solna naturskola bjuder elever på läckra äppelklubbor under kursdagen "Statardag".

Recepten laddar du ner genom att markera rubrikerna för respektive recept.