Innehåll på denna hemsida:

På denna hemsida hittar du information endast om Överjärva gård AB:s verksamheter: Solna naturskola, Överjärva gårdskafé och Statarmuseet.

För information om gårdens övriga verksamheter sök kontaktuppgifter till respektive företag eller förening under fliken "Gårdsbutiker".

Överjärva gård ägs och förvaltas av Råsunda Förstads AB.

HUR HITTA TILL ÖVERJÄRVA GÅRD

På grund av byggnationer i området har infarter till Överjärva gård förändrats. Hur hittar Du nu? Ladda ner karta.

Från Ulriksdals station finns gång- och cykelväg vid sidan av företaget Johnsson Johnsson. Följ sedan vägen upp mot gården. Se karta.

Välkommen till Överjärva gård!

 

 

 

Välkommen till Överjärva gård och gårdskaféet!

Gårdskaféet är öppet lördag och söndag klockan 11-16.

 

 Kom och njut av härliga bakverk och goda luncher på Överjärva gårdskafé.

 

Statarmuseet är öppet med guide första helgen varje månad, lördag och söndag klockan 11.00 - 15.30.

 

 

                                       VARMT VÄLKOMNA!

 

 

 

 

 

Utbildningsminister på besök på Solna naturskola!

Utbildningsministern på besök här hos oss, på Solna naturskola.! Den 7 maj 2018 hade vi besök av utbildningsminister Gustav Fridolin och Pasi Sahlberg, forskare/skolutvecklare i Finland.

Stolta berättade vi med stor entusiasm och glädje, om när vi, för 23 år sedan (1995), fick uppdraget av Solna stad att starta Solna naturskola, samt om hur den utvecklats under årens lopp.

Fridolin visade genuint intresse av verksamhetens innehåll, dess kursutbud och arbetssätt. Han berömde Solna stad att de satsat under så lång tid på en bra Naturskola, och sa att han hoppas på en utveckling av fler starka naturskolor.

Nu vet utbildningsministern:

- att det i Sverige finns ca 90 naturskolor, vars motto är att "LÄRA IN UTE".

- att alla naturskolor tjänar som ett komplement till ordinarie skolundervisning om natur och hållbar utveckling.

- att alla Naturskolor tillhör Naturskoleföreningen, och att dess vision lyder; Minst en naturskola i alla Sveriges kommuner!

Gästerna fick ta del av alla läroböcker som getts ut i serien "Att lära in ute". de fick varsitt exemplar av "Att lära in ute om Hållbar utveckling"

Igelbäckens dag 2018 klockan 11-16

Söndagen 26 augusti uppmärksammas Igelbäckens naturreservat genom att allmänheten bjuds in att uppleva och upptäcka vilka djur som lever i Igelbäcken. På Solna naturskola /Överjärva gård kan besökarna se djur i mikroskop, se utställningar, göra naturpyssel och mycket mer. I Ulriksdalsparken får besökarna låna håvar och prova att fiska upp djur i bäcken.


Vid forskarnas provfiskestation invid bron i Sörentorp, kan besökarna möta forskarna då de utför den årliga inventeringen av fisken grönling.Säkrast mellan klockan 11-13.

 

Resultat vid provfisket 2017:

Resultatet i år visade att vattenflödet i bäcken är mycket lågt, precis som de två senaste åren. Trots detta påträffades 98 grönlingar ( tidigare år 33 st) på den undersökta sträckan av bäcken. 88 av de 98 fångade grönlingarna klassades som årsungar, vilket är positivt. Den minsta grönlingen som togs upp var 29 mm lång och den största 109 mm. Även två mindre abborrar togs upp. Samtliga fiskar mättes och vägdes innan de släpptes tillbaka i bäcken igen.

Igelbäckens dag återkommer varje år sista söndagen i augusti.

Ekologisk trädgårdsodling

Kurs i ekologisk trädgårdsodling startade februari 2018. Kursen återkommer årligen. 

Kursen är ettårig praktisk grundkurs på distans från februari till oktober med tio helgträffar på Överjärva gård. Kursen följer odlingssäsongen genom praktiskt arbete i övningsträdgården varvat med teori. Kursinnehåll; köksträdgården, kryddodling, odla och beskära träd och buskar, perenner, trädgårdsarkitektur, rita och planera din trädgård och studiebesök. Kursen återkommer varje år. 

Läs mer om kursens innehåll, datum och priser på www.sv.se och sök på Ekologisk trädgårdsodling

ÖVERJÄRVA GÅRD-

En lantlig oas mitt i stan

Överjärva gård är ett spännande utflyktsmål med djur, kafé, gårdsbutiker och naturskola för barn och ungdomar. Överjärva gård vill vara en inspirerande mötesplats som bidrar till ett ökat miljömedvetande. Juli - aug är djuren på sommarbete.

Kaféets öppettider är lördag och söndag klockan 11 -16.

Statarmuseum

Statarmuseet är öppet FÖRSTA helgen varje månad klockan 11.00-15.30. Då kan ni möta en guide som berättar om livet för statarna på Överjärva gård. Gratis entré. 

 Välkomna!

Se hur en statarfamilj bodde på 1920-talet.

Vill du veta mer om fåren?

Mumsiga krabbelurer

Solna naturskola bjuder elever på ovanstående läckerhet som lagas i kåtan över öppen eld. Skolelever älskar krabbelurerna och frågar ofta efter receptet, så klicka på rubriken för att ta del av receptet. Lycka till och låt väl smaka!

Läckra äppelklubbor

Solna naturskola bjuder elever på läckra äppelklubbor under kursdagen "Statardag".

Recepten laddar du ner genom att klicka på respektive rubrik.