Ansök om plats

Så här gör du för att söka plats på förskola eller i pedagogisk omsorg. Du kan också läsa om vad som kan vara bra att tänka på i samband med ansökan.

Innan du ansöker

Du kan ställa ditt barn i kö från den dag som barnet har fått ett personnummer. Ditt barn kan börja i förskola/pedagogisk omsorg från ett års ålder. Få mer information inför ansökan i Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad Pdf, 122 kB, öppnas i nytt fönster..

Om du eller ditt barn saknar de fyra sista siffrorna i personnumret ansöker du om placering med denna blankett (engelska): Application - Preschool asylum seekers and permit applicant Pdf, 187 kB, öppnas i nytt fönster.

Hitta och välj förskola

Vårdnadshavare i Solna kan välja mellan kommunal förskola, fristående förskola och pedagogisk omsorg. På Thors förskola kan du även välja på finsk-svensk avdelning.

Läs mer om förskolor och pedagogisk omsorg i Solna.

Ansök

Ansök till förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten Förskola & skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I e-tjänsten kan du:

  • ansöka om förskola eller pedagogisk omsorg
  • meddela behov av särskilt stöd
  • tacka ja eller nej till erbjudande om plats
  • registrera heltid eller deltid
  • anmäla och uppdatera inkomst
  • ändra kontaktuppgifter
  • ställa ditt barn i kö för att byta förskola eller pedagogisk omsorg
  • säga upp plats.

För att se din ansökan till förskola i e-tjänsten klickar du på fliken ”Alla” och sedan ”Översikt”.

För att ändra köalternativ/startdatum måste en ny ansökan göras. När du vill lägga till en eller fler verksamheter så måste du rangordna alla på nytt och fylla i det önskade startdatumet.

Om du önskar förskoleverksamhet i en annan kommun måste du vända dig direkt till den kommunen eller förskolan. När du fått en plats i en annan kommun ska du meddela Solna stad via blanketten Kontrakt för plats i förskoleverksamhet utanför Solna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns i självserviceportalen

Om du ska flytta till Solna läs mer på Kö och platserbjudande.

Tacka ja eller nej

Du får erbjudande om plats via e-post och/eller sms. Erbjudandet registreras även i e-tjänsten Förskola & skola. Du måste svara på erbjudandet inom fem vardagar från den dag du mottagit det. Finns två vårdnadshavare måste båda svara på erbjudandet inom svarstiden. Väljer du att inte svara innebär det att du tackar nej till platsen.

När du tackar ja till en plats förlorar du din plats i kön till övriga alternativ. Om du vill stå i kö för byte till en annan förskola eller pedagogisk omsorg ska du göra en ny ansökan.

Tackar du nej till erbjuden placering på en kommunal förskola är platsgarantin förbrukad och du kommer inte att erbjudas någon annan placering förrän det finns plats på någon av de förskolor som ditt barn står kvar i kön till. Efter tre avböjda erbjudanden till kommunal eller fristående förskola förlorar barnet sin plats i kön.

Om ditt barn står i kö för byte och du blir erbjuden en plats på det högst rangordnade alternativet och tackar nej, förlorar du köplatsen till samtliga förskolor eller pedagogisk omsorg i kön.

Senast uppdaterad