Skolmat

I grundskolorna i Solna stad serveras lunch samt mellanmål för elever som deltar i fritidshemmets verksamhet. På gymnasiet serveras lunch. Menyerna är säsongsanpassade och näringsberäknade enligt Livsmedelverkets rekommendationer där tallriksmodellen ligger som grund.

Maten lagas av stadens leverantör, för närvarande Sodexo, i Solnas fyra skolkök. De ligger i Bergshamraskolan, Ulriksdalsskolan och två kök i Råsunda skola. I dessa kök lagas även maten till övriga förskolor och skolor i Solna som inte har egna tillagningskök.

Menyn i grundskolan

Menyn i grundskolan omfattar varje dag två rätter varav en rätt är vegetarisk. Som komplement serveras veckans soppa samt salladsbuffé och matiga sallader (typ pasta/couscous) varje dag. Salladsbuffén innehåller minst åtta olika sorter samt två dressingar/vinägretter. Till dryck serveras mellanmjölk och vatten. Standardmjölk och lättmjölk serveras till dem som vill ha. Det serveras fyra sorters knäckebröd dagligen tillsammans med smörblandat bordsmargarin.

Mellanmålet är varierat men består i huvudsak av gröt, fil, yoghurt med müsli, nyckelhålsmärkt hårt- och mjukt bröd, två sorters pålägg samt frukt och grönsaker.

Menyn i gymnasiet

Menyn i gymnasiet omfattar varje dag tre rätter; en vegetarisk rätt, en kötträtt och en fiskrätt. Som komplement serveras salladsbuffé och matiga sallader (typ pasta/couscous) varje dag. Salladsbuffén innehåller minst åtta olika sorter samt två dressingar/vinägretter. Till dryck serveras mellanmjölk, kolsyrat vatten och vatten. Standardmjölk och lättmjölk serveras till dem som vill ha. Det serveras fyra sorters knäckebröd dagligen tillsammans med smörblandat bordsmargarin.

Matsvinn

Solna stad jobbar tillsammans med måltidsleverantören för att minska matsvinnet i skolrestaurangerna. Eleverna skall äta sig mätta, men de uppmanas att ta mindre portioner men flera gånger så att maten på tallriken äts upp och inte hamnar i sopkorgen.

Hållbarhetskrav

Solna stad ställer höga hållbarhetskrav på måltiderna. Exempelvis är 30 % av inköpskostnaden från miljömärkta inköp som exempelvis KRAV och ekologiskt. Kött och fågel som serveras följer svensk djurskyddslagstiftning och fisken är från hållbara bestånd och har MSC- eller ASC-märkning.

Se menyn i Köket-appen

I appen Köket kan du enkelt se menyerna för Solna stads kommunala förskolor och skolor.

Så här laddar du ner Köket-appen:

  1. Gå in på Internet på mobilen och klicka på adressen: https://sodexo.mashie.com/public/app?country=se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Sök i sökfältet efter din skola
  3. Spara sidan som genväg på hemskärmen. Den sparas då som en ikon på din mobil.

koketbysodexo.se

Leverantörens webbsida koketbysodexo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vänder sig till barn, elever, föräldrar och vuxna i förskolan och skolan. Här hittar du bland annat information om hur Sodexo arbetar med mat, hållbarhet och aktiviteter.

Skolmjölksstöd Visa Dölj

Solna stads förskolor, skolor och gymnasieskola mottar skolmjölksstöd, ett EU-stöd som administreras av Jordbruksverket. Skolmjölksstödet syftar till att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Logotyp för skolmjölksstödet

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad