Soc för unga

Socialtjänsten, som vissa kallar "soc", finns till bland annat för att barn och unga ska ha en trygg uppväxt. En del barn och unga är inte trygga och blir inte tillräckligt omhändertagna av sina föräldrar. De kan då vända sig till socialtjänsten för stöd och hjälp.

På den här sidan har vi samlat information till dig som är barn eller ungdom. Här förklarar vi vilken hjälp du kan få av socialtjänsten, hur du kontaktar oss och vad som händer när du kontaktar oss.

Du kan även läsa mer och se filmer på Barnombudsmannens sida Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Barns rättigheter Visa Dölj

Det finns lagar som säger vilka rättigheter barn har. Med barn menas alla som är under 18 år. Till exempel har alla barn rätt att gå i skolan. Vuxna får inte slå barn i Sverige och barn har rätt att känna sig säkra och trygga där de bor.

Se filmen om barns rättigheter från UNICEF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du som redan har kontakt med socialtjänsten Visa Dölj

Det finns många olika anledningar till att barn och unga har kontakt med socialtjänsten. Oavsett varför du har kontakt med oss har du, precis som alla andra barn och unga hos oss, en socialsekreterare som är ansvarig för just dig och din familj. Du är alltid välkommen att ställa frågor eller säga vad du tycker till din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill gärna veta vad du tycker och känner.

Varför har jag kontakt med socialtjänsten?

Det är inte säkert att du vet varför du har kontakt med oss på socialtjänsten. Då får du gärna fråga din socialsekreterare. Trots att vi tror att vi är tillräckligt tydliga med varför barn och unga har kontakt med oss, är det inte alltid säkert att alla har förstått. Självklart ska du veta varför vi är inblandade i ditt liv. Du får gärna fråga flera gånger.

Vilken hjälp får vi från socialtjänsten?

Om du inte riktigt vet vilken hjälp socialtjänsten ger dig och din familj är det bara att fråga dina föräldrar eller din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill att du ska veta vilken hjälp ni får.

När kan socialtjänsten hjälpa till? Visa Dölj

Socialtjänsten kan hjälpa dig om du mår dåligt för att dina föräldrar eller vårdnadshavare mår dåligt. Det kan vara till exempel om någon av dem:

 • Bråkar med dig eller med varandra
 • Inte kan ta hand om dig på ett bra sätt
 • Dricker för mycket eller tar droger
 • Slåss eller hotar

Om du själv mår dåligt eller gör saker som inte är bra för dig kan vi till exempel stötta och hjälpa dig om:

 • Du tar droger eller dricker för mycket alkohol
 • Du har gjort någonting brottsligt
 • Du skolkar ofta eller struntar i skolan
 • Du blir väldigt arg eller slåss ofta
 • Du har blivit utsatt för sexuella övergrepp
 • Någon är elak mot dig eller någon i din familj blir slagen
 • Du är orolig för hur dina föräldrar mår
 • Du är rädd för att bli bortgift
 • Du har blivit eller blir utsatt för våld, övergrepp eller utpressning via nätet (exempelvis på sociala medier)

På socialtjänsten i Solna har vi ansvar för att hjälpa och stötta alla som bor i kommunen. Det gäller också de som kommit som flyktingar till Sverige.

Hur kan socialtjänsten hjälpa dig? Visa Dölj

Det finns flera olika sätt vi kan hjälpa dig och din familj på. Vissa familjer kan få hjälp från oss, medan andra familjer får hjälp på andra sätt, till exempel med sjukvård eller extra stöd i förskola och skola. Du kan alltid ringa till oss om det är något du undrar över. Hjälp från socialtjänsten är alltid gratis.

Vi tar reda på vilken hjälp ni behöver

Hjälp från socialtjänsten kalls insats. För att ta reda på vilken insats just du och din familj behöver, gör vi först en utredning. Det betyder att vi pratar med dig, dina föräldrar och andra vuxna som känner dig såsom lärare, tränare eller släktingar. Du behöver inte berätta mer än du vill, men ju mer du berättar, desto bättre kan vi hjälpa dig. Vi vill gärna göra utredningen tillsammans med dig och din familj för att komma överens om socialtjänsten har någon hjälp som passar er. Vi finns till för att ni ska få det bättre.

Socialtjänsten samarbetar med andra delar av samhället, som skolan och polisen. Ibland behövs ingen utredning för att få hjälp från socialtjänsten.

Se filmen Alex får en SIP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som handlar om samordnad individuell plan.

För att lära sig mer om vad en socialsekreterare gör, se filmen Intervju med en socialsekreterare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Barnombudsmannen.

Om du inte kan bo kvar hemma Visa Dölj

Vi försöker alltid jobba för att barn och unga ska kunna bo kvar hemma. Men ibland går inte det. Innan frågan om ett nytt hem kan bli aktuellt prövas nästan alltid flera andra sätt att hjälpa dig och din familj.

Vi på socialtjänsten vill hjälpa familjer att få bo tillsammans. Därför försöker vi hjälpa till på flera olika sätt för att ni ska få det så bra som möjligt. Alla familjer är olika och ibland räcker det inte med exempelvis kontaktperson eller familjebehandling för att du ska få det så bra som du har rätt till.

Det är socialtjänstens ansvar att bestämma om ett barn eller ungdom ska få bo hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe. Det är ovanligt att vi på socialtjänsten tar hand om barn utan att föräldrarna eller barnen vill det.

Se Barnombudsmannens informationsfilm om att bli placerad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här får du kontakt med socialtjänsten Visa Dölj

Det finns flera sätt att komma i kontakt med oss. Du kan ringa barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp på telefonnummer 08-746 34 24.

 • Telefontid
 • Måndag-torsdag 8.30-16.00
  Fredag 8.30-15.00.
  Lunchstängt 12.00-13.00
 •  
 • Om du har ett akut ärende som inte kan vänta tills den ordinarie socialtjänsten öppnar kan du vända dig till Socialjouren Nordväst. Läs mer under journummer Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad