Fäktning

På Solna gymnasium är fäktning en naturlig del av din skolgång, vilket innebär att du kan satsa helhjärtat på både dina studier och din idrott.

Ansök till NIU fäktning

Ansökan för hösten 2022 är nu stängd.

Ansökning till vår nationella idrottsutbildning läsåret 2023/2024 öppnar i september 2022. Sista ansökningsdatum är 1 december.

Antagningsprocess NIU fäktning

  1. Alla ansökande kallas till provträning och intervju med ansvarig lärare
  2. Beslut meddelas alla sökande senast den 7 februari via mejl
  3. Kom ihåg att den idrottsliga antagningen inte är en garanti för att få en plats på Solna gymnasium. Du skall även komma in på betyg till valt program.

På Solna gymnasium är fäktning en naturlig del av din skolgång, vilket innebär att du kan satsa helhjärtat på både dina studier och din idrott. Träningen utgår från dina förutsättningar för att du ska utvecklas maximalt.

Mer om antagningen till NIU fäktning Visa Dölj

Vi bedömer och rangordnar alla kandidater.

Bedömning består av:

  • Tävlingsresultat under senaste säsong (USM ÄU och Kadett klass)
  • Aktuell plats i uttagnings ranking (EM, VM kadett klass)
  • Fäktkunskap (bedömning av tekniska och taktiska kunskaper i samråd med klubbtränare)
  • Fysiska färdigheter (bedömning av fystester om sådana finns registrerat)
  • Inställning och motivation till träningen (i samråd med klubbtränare)
  • Utvecklingspotential
  • Betyg

Varje område bedöms i en skala från 1 till 10.

För att kunna göra en bättre bedömning kan kandidater kallas till en intervju och även provträning, samt fystester. Bedömningsprocessen beräknas vara klar senast 8 februari och därefter meddelas alla kandidater om beslut.

Om träningen

Träningen sker på förmiddagen, kl. 09.45-11.45, tre pass i veckan och har ett individuellt fokus för att förbereda dig för den nationella eliten. Fäktning utgör 400 poäng av 2500 poäng totalt. Vi satsar mycket på teknik, snabbhet, explosivitet och styrka. Du får möjlighet att utveckla din fäktning på ett unikt sätt.

Med sex (6) platser per läsår väljer de elever som har höga ambitioner med sin fäktning och är villiga att satsa hårt på sin träning och skola hos oss på Solna gymnasium.

Du får stöd av både utbildade tränare och lärare som planerar och följer upp dina studier och din idrottskarriär tillsammans med dig.

Vi vet att du som idrottare behöver näringsrik lunch därför finns det dagligen tre rätter att välja på samt en salladsbuffé.

Ansvarig tränare Tomasz Goral

Tomasz är diplomerad fäkttränare i alla vapen, samt utbildad som idrottslig fystränare. Hans elever tillhör svensk elit i alla åldersklasser. Tomasz började som aktiv att träna 1992 och var med i både junior- och seniorlandslag i Polen.

I hans elevers meritlista finns:
200 individuella medaljer i alla vapen på USM, JSM och SM, samt över 80 individuella starter på Kadett-VM och EM.

Välj Solna gymnasium!

Vill du göra ett ordentligt försök att nå framgångar på internationell toppnivå som junior då är NIU Fäktning på Solna gymnasium ditt bästa val.


Kontakta oss

Ansvarig NIU Fäktning

Tomasz Goral

Senast uppdaterad