Simning

På Solna Gymnasium kan simning bli en naturlig del av din skolgång, ambitionen är att du ska kunna satsa helhjärtat både på din idrott och dina studier. Träningen utgår ifrån dina förutsättningar, för att du ska kunna utvecklas maximalt. NIU-utbildningen är certifierad av Svenska Simförbundet, med målsättning att kunna ge dig så bra förutsättningar som möjligt för fortsatt simning på elitnivå under lång tid.

Om träningen

Träningen som bedrivs inom ramen för NIU simning syftar till att komplettera det program som simmaren har i sin ordinarie förening. Detta genom att arbeta med att öka den aeroba förmågan samt att utveckla specifika detaljer som utvecklar simmarna. Stor vikt läggs också vid att anpassa träningarna på ett sätt som gör att individens behov tillgodoses i förhållande till sina specialdistanser. Simmarna får också redskap för att i framtiden kunna ta ansvar för sin egen utveckling och på så sätt kunna fortsätta utvecklas efter gymnasietiden.

Träningen bedrivs i Solna simhall, samt Huvudstabadet inför sommaren, tre förmiddagar per vecka: måndag, tisdag och torsdag.

Solna gymnasium har lång erfarenhet av att möjliggöra för elever att kombinera träning och tävling med studier, vilket ger dig en trygg miljö att utvecklas i.

NIU-träningen är ett komplement till din ordinarie träning. Du tränar och tävlar som vanligt med din hemmaförening och vi har kontinuerlig kontakt med din klubbtränare.

Om instruktörerna

Du kommer att få stöd av välutbildade tränare och lärare som hjälper dig att planera och följa upp både dina studier och din idrott.

Tränare i specialidrott simning är Alexander Almeida Sundell och Helena Bengtsson. Alexander är utbildad inom Sport Science med inriktning Sport Management och licensierad junior/senior tränare via Svenska Simförbundet. Parallellt med NIU jobbar han som elitutvecklare i SS04. 

Helena är utbildad personalvetare och licensierad junior/senior tränare via Svenska Simförbundet. Hon arbetar övrig tid för Svenska Simförbundet kring utbildningsfrågor samt är tränare för Spårvägens Sims SM/JSM grupp.

NIU-träningarna kommer även kompletteras med ytterligare instruktörer från NIU-elevernas hemmaföreningar, dessutom med fysexperter som bland annat kommer att finnas tillgängliga på gymmet i Vasalundshallen för simmarna.

För frågor och funderingar kontakta Alexander alexander.almeida-sundell@solna.se eller Helena helena.bengtsson@solna.se 

Helena Bengtsson

Alexander Almeida Sundell

Alexander Almeida Sundell

Om antagningsprocessen

Ansökningssidan öppnar och stänger

Ansökningar och mer information på denna sida: Detta är NIU - Svenska Simförbundet (svensksimidrott.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sista dag för ansökan är den 1 december.

Provträning

Under december och januari kommer alla sökande att bli kontaktad för vidare process och information. Alla som sökt kommer tyvärr inte kunna kallas till en första provträning och intervju, men alla kommer få information om vad som gäller vidare framåt för just hen.

Svarsdatum till elev

Senast den 31 januari ska samtliga sökande ha fått information om de erbjuds en NIU- plats eller inte.

Svarsdatum från elev

Senast den första veckan i februari ska du lämna besked till ansvarig NIU-tränare om du önskar din tilldelade NIU-plats eller inte.

Reservantagning

Reservantagning kan komma att ske under våren, om du är reserv kommer du få information om detta senast den första veckan i februari.

Om NIU

På Solna gymnasium erbjuds flera idrotter inom ramen för NIU, Nationell idrottsutbildning. För att få bedriva NIU krävs ett godkännande från respektive specialidrottsförbund.

Vi på Solna gymnasium är stolta över vår idrottsprofil och har en professionell och väletablerad utbildning för idrottare. Genom vårt NIU-program får eleverna fantastiska möjligheter att utvecklas både akademiskt och inom sin idrott.

Alla våra NIU-elever har tillgång till resurser såsom idrottspsykologisk rådgivning, prehab och rehabiliteringsteam, kostrådgivning samt individuell studievägledning.

Kontakta oss

Ansvarig tränare NIU simning

Helena Bengtsson

Senast uppdaterad