Badplatser och friluftsbad
I Solna finns två utomhusbassänger, ett friluftsbad och två plaskdammar. Solna stad ansvarar inte för utrustning, säkerhet eller vattenkvalitet på andra badplatser.
Huvudstabadet (utomhusbassäng) Visa Dölj
Huvudstabadet ligger vid Huvudsta strand, ovanför Huvudsta strandbad och nedanför Hufvudsta Ridklubb. Huvudstabadet drivs av BeFair AB på uppdrag av Solna stad.
Huvudstabadets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svedenbadet (utomhusbassäng) Visa Dölj
Svedenbadet ligger nära vattentornet i Bergshamra, nedanför Bergshamraskolan och Bergshamraparken. Svedenbadet drivs av BeFair AB på uppdrag av Solna stad.
Svedenbadets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Huvudsta strandbad (friluftsbad) Visa Dölj
2022-08-18 | Avrådan från bad vid Huvudsta strandbad
Huvudsta strandbad ligger vid Huvudsta strand, mellan Huvudsta centrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Pampas Marina
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I närheten finns också Huvudstabadet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Hufvudsta gård
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Augustendals 4H-gård
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hufvudsta Ridklubb
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Huvudsta strandbad är en allmän badplats och sköts av Solna stad.
Utrustning och servicenivå på Huvudsta strandbad
- Strandremsa
- Omklädningshytter
- Utedusch
- H-formad badbrygga
- Picknickyta i form av gräsmatta
- Toaletter
- Cykelparkering
Säkerhet och regler för Huvudsta strandbad
- Bad sker på egen risk.
- Det finns ingen badvakt.
- Information på bryggorna visar hur djupt vattnet är.
- Det är inte tillåtet att dyka.
- Hundar får inte bada.
Plaskdammar Visa Dölj
Det finns två plaskdammar i Solna för mindre barn att leka i.
Plaskdammen i Hagalundsparken ligger alldeles intill parkleken.
Plaskdammen i Skytteholmsparken ligger vid den röda parkstugan.
Plaskdammarna fylls vanligtvis på med vatten i mitten av maj och är sedan öppna under hela sommaren fram till 15 september.
Det finns toaletter i anslutning till plaskdammarna.
Simskola och babysim Visa Dölj
Babysim, simskola och simträning erbjuds i flera av Solnas bad, liksom andra aktiviteter och kurser som exempelvis yoga och vattengympa. Dessa genomförs oftast i inomhusbassängerna, som du kan läsa mer om på sidan om simhallar.
En stor del av simundervisningen i Solna utförs av föreningen Solna-Sundbybergs Simsällskap (SS04). Läs mer om simundervisningen på Solna-Sundbybergs Simsällskaps webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Friluftsbad i Brunnsviken planeras Visa Dölj
Ett nytt friluftsbad planeras vid Brunnsvikens västra strand en bit norr om SAS huvudkontor. Friluftsbadet ingår i den planerade utvecklingen av den delen av Nationalstadsparken.
Baden kontrolleras regelbundet
Vattenkvaliteten och skötseln av bassängbadanläggningarna kontrolleras regelbundet av de som driver anläggningarna och Solna stad. Vattenanalyser görs regelbundet vid friluftsbad, under badsäsong även i plaskdammarna.
Om du upplevt brister gällande miljö eller hygien i ett friluftsbad, bassängbad eller plaskdamm ska du i första hand vända dig till den som bedriver verksamheten. Vid klagomål på de anläggningar som drivs av Solna stad, kontakta stadens kontaktcenter.
Om du inte är nöjd med den hjälp du får, eller om de åtgärder som genomförs inte är tillräckliga, kan du vända dig till Solna stads miljö- och byggnadsförvaltning med en anmälan om olägenhet i offentlig lokal. Du gör anmälan via blanketten för anmälan om olägenhet i offentlig lokal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här badar du på egen risk
Det finns flera platser i Solna som används för bad, bland annat runt Brunnsviken och längs Huvudsta strand. Solna stad ansvarar inte för vattenkvalitet eller säkerhet vid dessa platser.
Algblomning
När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder kallas det för algblomning. Algblomning förekommer både ute till havs, vid kuster och i sjöar och vattendrag, främst under högsommaren och hösten. Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur. Det är därför klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för inte riskera att få i sig vattnet. Mer information om algblomning finns på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakta oss
Dela sidan